Jak jsem se dostala k focení a proč mě tak baví

Jak jsem se dostala k focení a proč mě tak baví

Každý má svůj příběh o tom, jak se dostal k tomu, co ho baví. A většinou je to něco epického, osudového, něco, co vypadá dobře na Instagramu. No, u mě to bylo spíš tak, že jsem dostala k narozeninám svůj první fotoaparát – Canon EOS D250 – a řekla si: „No dobře, zkusíme to!“ Žádný hollywoodský záběr na hvězdnou oblohu v tom nebyl, ale i tak jsem se našla.

Začátky plné snahy a lehkého zoufalství

Moje první fotky? Řekněme, že byly tak trochu… no, děsivé. Fotila jsem na plně automatický režim, protože manuálnímu nastavení jsem absolutně nerozuměla (a upřímně, kdo by se v tom hned orientoval?). Ale co, začátky jsou vždycky o pokusech a omylech, no ne? Když jsem zkoušela fotit všechno možné (a hlavně nemožné), postupně jsem se naučila, že špatné světlo udělá z krásné krajinky nudný šedivý flek a že focení koček není tak snadné, jak to vypadá. Ale víš co? Byla to sranda, a to mě drželo. I když většina těch fotek skončila schovaná, aby je nikdo nikdy neviděl.

Proč mě to baví, i když je to občas na zbláznění?

Jako introvert mám radši, když můžu svoje myšlenky vyjádřit obrazem než slovy. Focení mi umožňuje být kreativní, a přitom se vyhnout dlouhým monologům (jak osvěžující!). Miluju ten moment, kdy se mi povede zachytit něco přesně tak, jak to vidím ve své hlavě – a hlavně to, že to pak nemusím složitě vysvětlovat. Mimochodem, focení je taky skvělý důvod, proč s klidem odmítnout všechny společenské akce – přece musím honit světlo a ne lidi.

Co mě žene dál? (kromě kofeinu)

K focení mě vlastně dostala prostá věc – potřeba zaznamenat krásu kolem sebe a dát jí nějaký svůj osobitý twist. Zjistila jsem, že i obyčejné věci můžou být fascinující, když se na ně podíváš jinak. Navíc je to pro mě způsob, jak vyjádřit emoce bez toho, abych se do toho musela moc pouštět slovy. Fotky řeknou vše za mě – a já si mezitím můžu dát kafe.

Co čekat na tomhle blogu? (kromě kvalitních fotek, haha)

V dalších článcích bych chtěla sdílet svoje zážitky z focení, tipy, jak se nezbláznit z techniky, a možná i nějaké ty vtipné historky, co se dějí, když se snažím zachytit dokonalý snímek a nakonec skončím v blátě. Takže pokud jsi taky fotografický nadšenec nebo prostě někdo, kdo rád kouká na hezké fotky (a občas si u toho přečte něco vtipného), jsi tu správně!

Zpět na výpis článků

Kontakt